NUOPPIS - Nuorten opistovuosi

Kansanopistovuosi voi olla elämän paras vuosi. Uuden edessä, uudessa roolissa, uudessa ympäristössä, uusien kavereiden ja aikuisten kanssa, yhdessä tehden.

Oppivelvollisuus laajenee uuden oppivelvollisuuslain myötä. Alle 18-vuotiaille on tarjolla maksuton oppivelvollisuuden piiriin kuuluva koulutus myös kansanopistoilla. Kiteen kansanopistolla se on nimeltään Nuorten opistovuosi eli Nuoppis. Opistovuoden tavoitteena on tukea opiskelijan elämänpolun suunnittelua ja elämäntaitojen hallintaa sekä vahvistaa nuoren opiskelutaitoja ja valmiuksia jatkaa toisen asteen koulutukseen. Opistolla opitaan asioita yhdessä tekemällä, koko opistoyhteisön ohjauksella ja tuella.

Koulutus toteutetaan jokaisen opiskelijan kanssa tehdyn henkilökohtaistetun ohjelman mukaan. Ohjausta ja tukea antavat opettajat, erityisopettaja, opinto-ohjaaja, muu henkilökunta ja yhteisöohjaaja, joka ohjaa ja valvoo opistolla asuvien opiskelijoiden iltatoimintaa yhdessä opettajien kanssa.

 

 

 

 

 

 

Kaikille yhteiset opinnot

(väh. 24 opintopistettä, op):

  • Arjen taidot ja elämänhallinta
  • Opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämätaidot
  • Vuorovaikutus- ja viestintätaidot
  • Matemaattiset perustaidot ja ongelmanratkaisutaidot
  • Aktiivinen kansalaisuus
  • Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot

Suuntautumisopinnot

Suuntautumisopinnoissa (29 op) voi valita itselle mielekkäitä sisältöjä esimerkiksi omien harrastusten pohjalta. Uusien taitojen opettelu, kuten erätaidot tai kokkailu tai vanhasta uutta tuunailu voivat myös kuulua suuntautumisopintoihin.

Opintokokonaisuuksissa opitaan luontevasti käytännön matematiikkaa ja kehitetään kielitaitoa, välillä eri kielillä toimien. Opintoihin voi valita myös ammatillisia opintoja itseä kiinnostavalta alalta, esimerkiksi kasvatus- ja ohjausala, sosiaali- ja terveysala, talotekniikka-ala. Jos peruskoulun päättöarvosanojen korotus on tarpeen, sekin voidaan suunnitella henkilökohtaisesti jokaisen opinto-ohjelmaan. Viikko-ohjelma voi esimerkiksi näyttää tältä:

Koulutuksen kustannukset

Maksuttomaan koulutukseen kuuluu opetus, lounas ja päiväkahvi sekä tarvittaessa majoitus opiston asuntolassa kouluviikon aikana. Majoittujille tarjotaan myös aamupala ja päivällinen.

Koulutukseen hakeminen

Nuoppis – Nuorten opistovuosi -koulutukseen haetaan joko hakulomakkella tai ottamalla yhteyttä suoraan opistoon: Kiteen Ev. Kansanopisto, Opistontie 7, 82500 Kitee toimisto@kiteenkansanopisto.fi, puh. 0400 956 090.

Koulutus on myös mukana yhteishaussa.

Lisätietoja

Linjanvetäjä Mervi Holopainen
mervi.holopainen(a)kiteenkansanopisto.fi, 040 351 9393

Seuraavien Kansanopistoyhdistyksen materiaalien avulla voit tutustua Opistovuoteen tarkemmin ja miettiä, millaisia vaihtoehtoja Opistovuosi tarjoaa juuri sinulle!