Kasvivärjäyskurssi 04.09.-05.09.2021

Kurssilla opit kasvivärjäyksen perusteet aina kasvien keruusta lankojen värjäämiseen. Värjäyksissä käytetään puretusaineena alunaa. Kasveilla värjätyt langat sointuvat toinen toisiinsa ja niitä on helppo käyttää monenlaisissa neuleissa ja kangaspuilla kudonnassa. Infokirjeessä saat tarkemmat tiedot materiaaleista ja kerättävistä kasveista. Tule hurmaantumaan luonnon omasta väripaletista!

Kurssi on tarkoitettu värjäyksestä kiinnostuneille ja aloittelijoille. Kurssi järjestetään osoitteessa Heinsyrjäntie 46, Kitee.

Kurssin sisältö:
• Teoriaopastus
• Lankojen esikäsittely
• Valmiiksi kerättyjen kasvien/jäkälien/sienten laittaminen likoamaan ja/tai keitto
• Varsinainen värjäys alusta loppuun
• Kurssilaiset saavat tietopaketin värjäyksestä itselleen

Osan kasveista kurssilaiset keräävät etukäteen, ja teemme tarvittaessa myös kurssin yhteydessä kasvien tunnistus- ja keruuretken.

Hinta

Kurssin hinta 45 € (sis. kurssimaksun + päiväkahvin). Kysy mahdollisuutta majoittua.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen 15.8. mennessä. Ryhmän koko 5-7 henkilöä.

Kiteen Ev. Kansanopisto
Opistontie 7, 82500 Kitee
puh. 0400 956 090, toimisto@kiteenkansanopisto.fi

Lisätietoa

Lisäinfoa voi kysellä kurssin vetäjältä: Lotta Kosonen p. 050-3727479 tai lottaliinu.kosonen@gmail.com

INFO KURSSILAISILLE

Voit värjätä mukaan tuomiasi villalankoja, joita kannattaa ottaa n. (200 g) mukaan. Lankoja kannattaa olla ainakin paria erilaista, koska esimerkiksi luonnolliset lampaanvillalangat ja teollisesti käsitellyt villalangat värjäytyvät luonnonväreillä eri tavoin. Pohjalankana voi käyttää valkoista, luonnonvalkoista, erilaisia luonnonharmaita tai luonnonbeigeä: pohjalangan sävy vaikuttaa merkittävästi värjäystulokseen. Värjäykseen soveltuvat kaikki villalangat, kuin myös esim. Novitan 7-veljestä ja Nalle.
Kurssin vetäjältä voi ostaa pieniä määriä lankoja. Kurssinvetäjä tuo mukanaan pureutusaineen (aluna) ja muut pienet tarvikkeet.

Mukaan kannattaa varata:
– sään mukainen vaatetus joka ei säikähdä väriroiskeita
– Suojahanskat (kertakäyttöhanskoja tai siivoushanskat)
– suojaesiliina
– villalankaa (max 200g)
– jos kotoa löytyy isoja kattiloita 5-10l (teräs tai emali, alumiini, rautakattila EI käy)
– 1-2 ämpäriä huuhtelua ja lankojen kotiinkuljetusta varten
– ennakkoon kerättyjä kasveja (lista alla)
– lämpömittari (paistomittari tai muu vastaava) jos kotoa löytyy

VÄRJÄYKSEEN SOPIVIA KASVEJA
Kasveja kannattaa kerätä jo ennakkoon joko kuivattamalla ilmavassa paikassa tai keräämällä tuoreita 1-2 pv ennen kurssia. Kaikenlaisista kasveista lähtee väriä, mutta ehdimme tehdä kurssilla n. 4-6 erilaista lientä kattiloiden määrästä riippuen. Voimme yhdistellä kurssilaisten tuomia kasveja. Marjat antavat myös kaunista väriä, mutta niiden kesto on huonompi kuin kasvien. Marja-aronia on ainoa marja, joka antaa pysyvämpää väriä. 100g kohden tulee olla 1kg tuoreita kasveja tai 100g kuivattuja kasveja. Kurssin vetäjällä on mukana myös värjäyssieniä, joilla saa hienoja sävyjä. Voimme tehdä kurssin aikana myös pienen keruun maastossa, mikäli tarve vielä vaatii.
Helppoja ja hyvin väriä antavia kasveja ovat ainakin:
– Lupiini (kukat ja lehdet), koivunlehdet, pietaryrtti, mäkikuisma, järviruoko, poimulehti, nokkonen, kielon lehti, marja-aronia, käenkaali (ketunleipä), mesiangervo (kukat, lehdet, juuri), mäkimeirami, piharatamo, siankärsämö, keltasipulin kuoret (kannattaa kysellä kaupoista sipulilaareista), porkkanan naatit, punakaali, avokadon kuoret…

HUOM!
Värjäämme ulkotiloissa. Jos sää on sateinen, olemme katoksessa. Koronatilanteesta riippuen suojaudumme voimassaolevien ohjeiden mukaan ja pidämme turvavälit. Jakaudumme pienempiin ryhmiin, 2-4 hlöä huolehtii 1-4 väripadasta, joten emme ole porukalla lähekkäin, jos tilanne niin vaatii. Voit osallistua esimerkiksi ystäväsi kanssa, ja pitää enemmän etäisyyttä muihin osallistujiin.

Kuvat: Lotta Kosonen